Crohn hastalığı; ağızdan anüse kadar tüm gastrointestinal sitemi tutabilen, daha çok ince barsak, kalın barsak veya her ikisinide tutabilen, barsağın tüm katlarında görülebilen bir hastalıktır. Hastalığın barsaktaki tutulumu segmenterdir, yani bazı bölgeler hasta bazı bölgeler sağlam kalabilmektedir.
İleal tip Crohn hastalığında terminal ileum adı verilen ince barsağın son kısmında ülserler (;yara) gelişir. Bunlar hastalığın şikayetlerinin artmasına (barsak tıkanması, fistül gelişmesi ve appandisiti taklit eden karın ağrıları) neden olur. İlk videoda, terminal ileum adı verilen ince barsak lümeni içinde, üzerinde beyaz eksudalar olan, çok sayıda değişik büyüklüklerde ülserleri görmektesiniz.
Crohn hastalığında barsakta sık olarak aftöz lezyonlarada rastlanır. Aftöz lezyonlar, genellikle 1-3 mm büyüklükte, ortası beyaz, çevresi kırmızı (hiperemik) olan yuvarlak görünümlü mukozal lezyonlardır. Crohn hastalığından başka Behçet hastalığı, bazı virüsler ve ilaçların kullanımını takiben (nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, antidepressan bazı ilaçlar) ortaya çıkabilirler.Tedavisi sebebe yöneliktir. 2 ve 3 numaralı videolarda aftöz lezyonlar gözlenmektedir.